Over mezelf


Passie voor dieren

In mijn jeugd...

Al vanaf een jonge leeftijd heb ik een grote liefde voor dieren gehad, ik ben thuis opgegroeid met honden, kippen, ganzen en konijnen en vond dit prachtig. Dit zette zich ook buiten huis voort en ik was regelmatig als klein meisje terug te vinden op de kinderboerderij, zo wilde ik alle honden aaien die langs liepen en zat ik al vanaf jonge leeftijd op paardrijden.

Dat ik dierenarts wilde worden wist ik al vanaf een jonge leeftijd. In 2013 heb ik mijn passie voor dieren verder voortgezet en ben ik begonnen aan de studie tot dierenarts. In 2019 ben ik cum laude afgestudeerd aan de Universiteit van Gent in de afstudeerrichting gezelschapsdieren. Sindsdien ben ik praktiserend gezelschapsdierenarts in Nederland.

 

Orthomoleculaire geneeskunde...

In de praktijk zie ik veel honden voorbij komen met vage klachten, denk bijvoorbeeld aan schilfers in de vacht, niet helemaal zichzelf zijn maar ook niet ziek zijn, gevoelig darmstelsel met regelmatig diarreeklachten en ga zo maar door. Maar ook zeker honden met een specifieke dieetbehoefte door een chronische aandoening of ziekte. 

Ik merkte in de praktijk dat ik niet de juiste handvaten had om deze patiënten zo goed mogelijk te kunnen helpen, dus wilde ik verder leren over voeding en erachter komen waardoor deze klachten veroorzaakt worden. Ik wilde leren kijken naar wat een goede voeding is voor een hond. 

In 2023 besloot ik mij in te schrijven voor de opleiding 'orthomoleculair geneeskunde voor honden' en in 2024 heb ik deze opleiding afgerond. Tijdens het studie jaar heb ik al veel kennis kunnen toepassen bij patiënten in de praktijk en het is prachtig om te zien hoe soms kleine aanpassingen in de voeding veranderingen teweeg kan brengen en de klachten soms volledig te zien verdwijnen.  

 

Waarom een dierenarts?

In de praktijk heb ik gemerkt dat sommige klachten niet leiden tot een diagnose bij een dierenarts en dat er geen onderliggende ziekte deze klachten veroorzaakt. Als de voeding dan uitgespit wordt blijken een deel van deze klachten veroorzaakt te worden door de voeding, waarbij er op celniveau tekorten ontstaan en de biochemische processen verkeerd gaan lopen en er zo klachten ontstaan. Van deze klachten kan het dier dan daadwerkelijk last krijgen, maar dit zal niet altijd aangetoond kunnen worden bij onderzoeken bij de dierenarts. 

Door aanpassingen te maken in het voedingspatroon en per hond te gaan kijken waar de voedingsbehoeftes liggen en ervoor te zorgen dat ze de juiste voedingsstoffen en nutriënten binnenkrijgen, kunnen vaak een groot deel van deze klachten zichtbaar verminderen of verdwijnen. Door mijn achtergrond als dierenarts, kan ik diergeneeskundige problemen onderscheiden van voedingsproblemen en/of -tekorten. En tegelijkertijd werk ik samen met uw dierenarts om uw hond weer goed op weg te krijgen. 

 

En verder...

De orthomoleculaire diergeneeskunde is een vakgebied dat niet stilstaat en veel ontwikkelingen doormaakt, daarom volg ik regelmatig bijscholingen over aanverwante topics, spit ik regelmatig nieuwe artikelen door in mijn vakgebied en probeer ik zo mijn algemene kennis als dierenarts en orthomoleculair diergeneeskundige te verbreden. 

Verder ben ik ervan overtuigd dat de orthomoleculaire geneeskunde en osteopathie hand in hand gaan, waardoor het kan voorkomen dat ik doorverwijs naar een dierenosteopaat zodat we samen kunnen kijken of er nog andere problemen spelen bij uw dier. 

 

Veerle den Bakker - Elmendorp